MZ-X jelenti blog 10. rész – Baktériumok és vírusok a szervezetben

Baktériumok és vírusok a szervezetben

Ha olvasod vagy nézed/hallgatod manapság a híreket, másról sem hallhatsz, mint baktériumokról és vírusokról, járványról. Lassan már ott tartunk, hogy Magyarország nem csak a tízmillió labdarúgó szövetségi kapitány hazája lesz (mert ugye, a focihoz kis hazánkban mindenki ért) hanem a tízmillió járványügyi szakember hazája is.

Régebben ez azért nem így volt. Emlékszem, hogy amikor a gyermekéveim jelentős részét a győrszemerei vasútállomás közvetlen szomszédságában álló nagyszülői házban töltöttem – amely mellett, mintegy kerékpár gyűjtőpontként és azok gazdáinak bioüzemanyag töltőhelyeként szolgált Dávid Magdus néni büféje (na jó: kocsmája) – a baktériumról kiskoromban sokáig azt hittem, hogy az egy kizárólag a vasutasok (bakter) részére gyártott rum alapú védőital. 😊 Na jó, ez persze csak tréfa, de a szemerei vasutasok és a vasutak utasai nem viccelődtek az egészséggel, komolyan vették már akkor is a tisztifőorvos intelmeit, vagy egyszerűen csak hittek a napi rendszerességű védőital fogyasztás hatékonyságában.

Ebben a rovatban azt szokhatta meg a Kedves Olvasó, hogy a vállalkozásokkal kapcsolatos dolgokról kap információkat, nézőpontokat. Megnyugtatok mindenkit, hogy ezúttal sem lesz ez másképpen, maradok a kaptafánál, a gyógyítást meghagyom másoknak. Bár, ha már a gyógyításnál tartunk, akkor a munkaidőm jelentős részében egy könyvelő és adótanácsadó iroda vezetőjeként én is „gyógyítok”, csak az én „rendelőmben” a páciensek nem személyek, hanem cégek, vállalkozások. Viszont az utólagos gyógyítás és problémamegoldás helyett én sokkal jobban hiszek a prevencióban, azaz a megelőzésben. Ez a blog is ezt a célt szolgálja, hogy jó előre ráirányítsam a vállalkozók figyelmét egy-egy olyan területre, ahol általában nagy számban fordulnak elő veszélyek.

Na, de ha már 2020-ban élünk, hívjuk gyorsan segítségül az internetet, hogy mit is jelentenek pontosan ezek a kifejezések, hogy baktérium és vírus?

Baktérium: A baktériumok egysejtű, többnyire pár mikrométeres mikroorganizmusok. Változatos megjelenésűek: sejtjeik gömb, pálcika, csavart stb. alakúak lehetnek. A Föld minden élőhelyén megtalálhatóak a baktériumok: vízben, szárazföldön vagy a levegőben, még mélytengeri hőforrásokban és nukleáris hulladékban is. A baktériumok nagy része ártalmatlan vagy hasznos, de akad néhány fertőző megbetegedést kiváltó patogén (kórokozó) baktérium is, mint például a koleraszifiliszlépfenelepra vagy a pestis kórokozója.

Vírus: vírusoknak nevezzük a legkisebb ismert mikroorganizmusokat, a baktériumoknál is kisebb kórokozók. Nevük a latin virus, azaz „méreg” szóból ered, mivel felfedezésük előtt egyes vírusos fertőzések baktérium-kórokozóit a kutatók nem találva, feltételezték, hogy e betegségeket nem sejtek, hanem csupán mérgező, élettelen, de valamiképp mégis bioaktív (fertőző) anyagok okozzák.

Nagyszerű, foglaljuk is össze a lényeget, gyorsan:

– változatos a megjelenési formájuk,
– mindenhol megtalálhatóak,
– nagy részük ártalmatlan vagy hasznos,
– de akad néhány, fertőző megbetegedéseket kiváltó típus is,
– „mérgezik”, megbetegítik a környezetüket, azaz a szervezetet, amiben tartózkodnak.

A koronavírushoz kapcsolódó világpolitikai-, makrogazdasági- és médiahisztéria közepette jutott eszembe a felismerés, hogy ahogy jelenleg az orvosok vannak a COVID-19 vírussal, úgy vannak a vállalkozások vezetői a saját vállalkozásuk szervezetében lappangó vírusokkal, baktériumokkal: a hosszú lappangási idő, a változatos megjelenési forma és a különböző módon jelentkező tünetek miatt nehezen ismerik fel a probléma jelenlétét.

De mik, azaz kik a vállalkozás szervezetében jelen lévő kórokozók?

Hát azok a munkatársak, akik nem építik, előbbre viszik a céged működését, hanem rombolják, megbetegítik a vállalkozásod szervezetét. Ők az úgynevezett ellenteremtők. Azaz mindig éppen az ellen tesznek, ami a vállalkozás igazi célja. Vagy azért tesznek a célok ellen, mert nem megfelelő a szakmai tudásuk az adott területen jelentkező feladatok ellátására (de ők jelentik a kisebbik veszélyt, mert a szakmai alkalmatlanság általában előbb szemet szúr a cégvezetőnek) vagy nagyon is értenek a szakmájukhoz, de a szándékaik ellenségesek. Ők a vírus-munkavállalók, ők az igazi megbetegítői egy szervezetnek)

De miért olyan nehéz észre venni őket?

Hát azért, mert

– változatos a megjelenési formájuk,
– mindenhol megtalálhatóak,
– nagy részük ártalmatlan vagy hasznos, vagy legalábbis annak látszik
– hosszú a lappangási idő

De, ami talán a legfontosabb: NEM RENDELKEZIK A VÁLLALKOZÁS VEZETŐJE ELÉG TAPASZTALATTAL ÉS TUDÁSSAL AHHOZ, HOGY FELISMERJE, AZONOSÍTSA ÉS KEZELJE a károkozó munkavállalókat. Csak akkor döbben rá, hogy mekkora a baj, amikor már nagybeteg a szervezet, azaz a cég.

Nagyon sok helyen lehet olvasni róla, sok száz, ezer vállalkozásvezető nyilatkozta már, hogy a legnagyobb és legtöbb problémát, fejfájást a számára a cégében nem a nem megfelelő minőségű alapanyag, az esetleg meghibásodó gépek, vagy a változó piaci környezet okozza, hanem a MUNKATÁRSAI!

Azaz, egy vállalkozás vezetője számára a legnagyobb problémaforrás a NEM MEGFELELŐ MUNKAERŐ!

Szükséges felhívni a figyelmet: nem általában a munkaerőről, azaz valamennyi dolgozó alkalmatlanságáról van szó, hanem kizárólag a NEM MEGFELELŐ MUNKERŐRŐL, azaz az ELLENTEREMTŐKRŐL.

Milyen problémákat okozhatnak a vírus-munkavállalók a vállalkozásod szervezetében?

  • Hogyan fertőzik meg az egészséges munkavállalókat?
  • Hogyan veszed észre, hogy beteg a szervezet?
  • Hogyan kezeled?
  • Hogyan előzheted meg a betegséget?

Ezekre a kérdésekre az oldalunkon található blogunkban olvashatsz a személyzetkezeléssel összefüggő javaslatokat, tanácsokat. Kattints oda bátran! De addig is moss gyakran kezet és ne igyál rumot a győrszemeri vasutasokkal 😊

Kapcsolódó bejegyzések

Hozzászólás

0 hozzászólás

Trackbacks/Pingbacks

  1. Milyen messze van Kolozsvár? - MZ/X - […] illetve a munkahelyi légkört megmérgező „vírusmunkavállalókkal” (https://uzenetajovobol.hu/mz-x-jelenti-blog-10-resz-bakteriumok-es-virusok-a-szervezetben…) foglalkoztunk. Ezeket az írásaimat azzal az ígérettel fejeztem be, hogy válaszokat fogok…

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük