Adótanácsadás és adótervezés: hogy ne az adóra keress

Egy becsületesen működtetett vállalkozás nem akarja elkerülni az adófizetést. De nem mindegy, hogy mikor és mennyit kell fizetni.

Mit tud nyújtani az adótanácsadás neked?

Az adótanácsadás során átvilágítjuk a céged működését, és megnézzük, van-e olyan lehetőség az adótörvényekben, amivel legálisan csökkenteni lehet a vállalkozásod adóterheit. Áttekintjük vállalkozásod gazdasági folyamatait, és előzetesen tájékoztatunk a várható adófizetési kötelezettségekről. Ha időben igényled ezt a szolgáltatásunkat, gondosan végrehajtott előzetes adótervezéssel az adókötelezettség összege csökkenthető, és jelentős adómegtakarítás érhető el, másrészt a fizetendő adó összege pénzügyileg tervezhetőbbé válik.

Túl kicsi a cégem, minek nekem adótanácsadás?

A közhiedelemmel ellentétben az adótanácsadás nem a multik kiváltsága. Mivel a te vállalkozásodnak is van adófizetési kötelezettsége, nyilván te is a számodra legelőnyösebb konstrukciókat keresed. Csakhogy, ha élni akarsz a számodra biztosított törvényi lehetőségekkel, ismerned kell a jogaidat és a lehetőségeidet.

Rengeteg időt kell fordítani a joggyakorlat és a jogszabályok folyamatos követésére – még egy szakembernek is

A gazdasági és a jogi környezet állandó változásban van. Túlzás nélkül állítjuk, hogy a törvények és jogszabályok naprakész ismerete egy szakember számára is komplex, időigényes feladat. Ezek követése egy cégvezető számára még megterhelőbb. Ráadásul a jogszabályalkotás és a joggyakorlat közötti eltérésekkel is számolni kell: a jogszabály ismeretén túl azzal is tisztában kell lenni, hogyan is kell azt a gyakorlatban helyesen alkalmazni.

Lássunk konkrét példákat!

Következzen néhány konkrét lehetőség, amiben az adótanácsadás segíteni tud a cégednek (olyan példákat választottunk, amelyek bármelyik cég működésének szempontjából fontosak, függetlenül a vállalkozás méretétől):

  • csökkenteni tudjuk a béreket terhelő járulékokat
  • csökkenthető a társasági nyereségadó
  • csökkenthető a vállalkozást terhelő helyi iparűzési adó
  • kidolgozzuk a vállalkozás által megtermelt profit kivételének optimális módját
  • ha a vállalkozás ingatlant vásárolna, tanácsot adunk az ügylethez úgy, hogy a legkedvezőbb legyen, figyelembe véve a különböző adótörvények előírásait
  • ha a vállalkozás autót vásárolna, kiszámítjuk, melyik konstrukció a legelőnyösebb

Képviselet hatósági ellenőrzéseken

Van olyan alkalom is, amikor egy adójogi feltárás kapcsán utólag, egy adóellenőrzéskor kerülünk kapcsolatba az ügyféllel. Ilyenkor a feladatunk az adóhatóság előtt megvédeni az adózó érdekeit. Ha ellenőrzést folytat a NAV a vállalkozásodnál, ha tanúmeghallgatásra idéztek az adóhatósághoz, a felesleges idegeskedés helyett inkább vedd igénybe képviseleti szolgáltatásunkat!

Felkészítünk a várható történésekre, ha igényled, elkísérünk vagy képviselünk Téged, illetve a vállalkozásodat. Ha ezeken már túl vagy, de számodra kedvezőtlen eredménnyel zárult az ellenőrzés, az adóhatósági jegyzőkönyv kézhezvételét követően haladéktalanul kérd segítségünket!

Ismerkedjünk meg személyesen is: