Kik jogosultak az SZJA visszatérítésre?

Alapvetően minden családi kedvezményre jogosult gyermekes szülőnek jár az adó-visszatérítés. Ez azt jelenti, hogy a házastársak, a közös háztartásban nevelt gyermekek után – legyen az apáé, az anyáé vagy közös a gyermek – jogosultak a családi kedvezményre mindketten, így a személyi jövedelemadó visszatérítésre is.

A közös háztartásban élő élettársak csak a vér szerinti gyermekük után lesznek jogosultak a személyi jövedelemadó visszatérítésre, kivéve, ha kapcsolatukat legalább egy éve bejegyezték az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásába.

 

Akik elváltak, ott nagyon speciális a helyzet!

Akik 2021-ben váltak el, ott mindkettő szülő jogosult a személyi jövedelemadó visszatérítésre. Amennyiben 2021 előtt váltak el, azaz 2020. december 31-ig megtörtént a válás, akkor csak az a szülő lesz jogosult a visszatérítésre, akinél a gyermeket elhelyezték. Kivétel az az eset, ha a válást követően a szülők felváltva gondozzák gyermeküket.

Felváltva gondozott gyermekek esetében
Ha 2021 előtt elváltak a szülők és felváltva gondozzák (ez van feltüntetve a válási papírokban) a gyermeket vagy gyermekeket (egy hetet anyánál, egy hetet apánál vannak, két hetet anyánál, két hetet apánál), akkor 50%-ban jár a családi pótlék, és 50%-ban jár a családi kedvezmény a szülőknek, viszont teljes összegben (a befizetett adó erejéig) jogosultak az adó-visszatérítésre.

Alapvetően minden családi kedvezményre jogosult gyermekes szülőnek jár az adó-visszatérítés.

 

Hogy ki jogosult az SZJA a visszatérítésre egyértelműen a családi kedvezményre való jogosultság fogja eldönteni. A családi kedvezményre való jogosultságot pedig a családi pótlék jogosultság dönti el, ezért az SZJA visszatérítéshez az adatokat a családi pótlék folyósítási adatokból is fogja látni a NAV.

 

Régi adatok okozhatnak problémát!

Ez azt jelenti, hogy akiknek nem folyósítanak családi pótlékot, de jogosultak a személyi jövedelemadó visszatérítésre, nekik mindenképpen érdemes 2021. december 31-ig nyilatkozni a VISSZADO elnevezésű nyomtatványon, amely az Online Nyomtatványkitöltő (ONYA) felületen elérhető, hogy megkapja 2022. február 15-ig az SZJA adó-visszatérítést. Amennyiben valakinek 2021-ben megszűnt a családi pótlék folyósítása, és azóta megváltozott folyósítási címe vagy bankszámlaszáma, akkor neki is érdemes nyilatkoznia a VISSZADO-n, mert a NAV – nyilatkozat hiányában – automatikusan a régi lakcímre vagy bankszámlaszámra fogja a visszatérítés összegét. A VISSZADO nyilatkozat postai úton vagy személyesen is benyújtható.

Milyen adatokat szükséges megadni az igénylőknek?
A törvény szövege szerint a magánszemély személyes adatait, bankszámlaszámát, lakcímét, a gyermek(ek) nevét, adóazonosító jelét, a házastárs vagy vele közösen jogosult nevét és adóazonosító jelét kell közölni.
Gyerekszámtól nem függ a jogosultság, azaz nem számít, hogy kinek hány gyermeke van az adó-visszatérítés szempontjából. Nincs különbség az egy és többgyerekes családok között, fennálló jogosultság esetén a befizetett adó fogja eldönteni a visszatérítés mértékét összegét.

 

Mindig csak a befizetett adó mértékéig lesz érvényes!

Vannak még tisztázatlan kérdések a visszaigényléssel kapcsolatosan, a jelenlegi tudásunk szerint, ami biztos, hogy az egyéb kedvezmények (ide tartozik a családi kedvezmény is) igénybevétele (levonása) után befizetett személyi jövedelemadóból lehet az SZJA adó-visszatérítést igénybe venni.

Például: négy gyermekes édesanya, aki jogosult a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményére, neki teljes adómentessége van, így nem lesz befizetett adója a munkaviszonyából, így nem lesz jogosult az SZJA visszatérítésre. De ha van neki más adóköteles, például ingatlan bérbeadásból származó bevétele, ami után SZJA-t fizet, akkor az ingatlan bérbeadás után befizetett SZJA-ból ő is jogosult lesz az SZJA visszatérítésre.

A gyermekek száma nagyban befolyásolja az adóvisszatérítés összegét.

 

Egy másik esetben, ha valaki egyedül nevel 3 gyermeket, akik után családi pótlékra, így családi kedvezményre is jogosult, a jövedelme havonta bruttó 300.000 Ft, családi adókedvezményt érvényesít, a járulékokból is kap kedvezményt, akkor ő nem fog tudni SZJA visszatérítést kapni, mert nem lesz befizetett adója. Kivétel akkor, ha van olyan tevékenysége, ami bevonható ebbe a körbe (például ingatlan bérbeadás), és annak a befizetett adója után tud kérni visszatérítést.

 

Fontos dátumok

A NAV az SZJA visszatérítés kiutalásához első körben a családi pótlék folyósítási adatokból szerzi be a szükséges adatokat. Aki nem kap családi pótlékot, de jogosult lesz az adóvisszatérítésre, 2021.december 31.-ig a VISSZADO nyomtatványon érdemes nyilatkoznia a visszatérítéssel kapcsolatosan a jogosultsági adatairól.

Az SZJA adó-visszatérítéshez szükséges nyomtatvány 2021. október 31-től elérhető az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás felületén (ONYA).

2021. december 31-ig kell nyilatkozni, ha valaki ezt nem teszi meg, akkor nem kapja meg a visszatérítést 2022. február 15-ig. Ebben az esetben majd az éves SZJA bevallásában (határidő: 2022. május 20.), vagy az éves tervezet javításával vagy módosításával tudja megigényelni.

Aki nem kapja meg a visszatérítést 2022.feburár 15-ig, megteheti, hogy saját maga vagy a könyvelője segítségével SZJA bevallást készít, és így igényli vissza az SZJA visszatérítést, ez a beküldést követő 30 napon belül kerül majd kiutalásra.

Aki megvárja a NAV SZJA tervezetet, ami március 2022.03.15-ig készül el, ezt tudja módosítani majd beküldeni az adó-visszatérítési kérelmét. A beküldést követő 30 napon belül várhatja a visszatérítést.

 

Mit tegyen egy vállalkozó, ha vannak saját munkatársai?

Először is a legfontosabb, hogy a figyelmeztesse a munkatársakat, akár belső információs anyagot, akár rövid összefoglalót is összeállíthat. A megfelelő információkat a NAV oldalán is megtalálja. Gyakran ismételt kérdésekben konkrét gyakorlati példákat is talál.
https://nav.gov.hu/nav/ado/szja/szja_visszaterites/szja_visszaterites20211001.html#gyik

A munkavállalóknak saját maguknak kell benyújtani vagy a munkáltató felelőssége?
Egyértelműen a munkavállaló felelőssége, ebben a helyzetben a munkáltatónak nincs konkrét feladata az SZJA visszatérítés igénylésében. A munkavállaló vagy a saját ügyfélkapuján keresztül tudja módosítani az elkészült SZJA tervezetet, vagy pedig elmegy a könyvelőjéhez, ahol készítenek egy SZJA bevallást, és ebben tudják érvényesíteni a visszaigénylést. Az egyéni vállalkozók és KATA-s vállalkozók is részesülhetnek SZJA visszatérítésben, de ő esetükben nem lesz automatikus a kiutalás.

Kapcsolódó bejegyzések

Hozzászólás

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük